חיות & עולם החי של איי גלאפגוס – המדריך לחיות באיים הקסומים
קודם כל, אני חייב לציין שבמדריך אחד אי אפשר לכתוב על כל החיות המיוחדות באיי גלאפגוס, אותן תמצאו רק כאן, וזה כי מדובר במינים אנדמיים, כלומר חיות ייחודיות לאיים שלא תמצאו באף מקום אחר.
אז כדי שהמדריך שלי לא יהיה חופר מדי, בחרתי לכם את החיות האהובות עלי במיוחד שאני ראיתי במהלך הטיול שלי בגלאפגוס, וכאלו שאף ביקור באיים לא באמת שלם בלעדיהם.
להמשך הפייסטה גם בפייסבוק, אל תשכחו להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלי חולים על חו"ל.
ואם אתם רוצים לתכנן את הטיול שלכם באיים כמו שצריך, היכנסו למדריך המלא על איי גלאפגוס שבאתר.
אז קדימה, שנתחיל את הפייסטה בעולם החי של איי גלאפגוס?
סולה כחולת רגל
למרות שניתן למצוא אותה בעוד מקומות כמו פרו ומקסיקו, אין ספק שבאיי גלאפגוס האוכלוסיה שלהן הכי שופעת ומשגשגת, וזה ה-מקום לצפות בהן.
סולה כחולת הרגל מוכרת בעיקר בזכות הרגליים הכחולות שלה, שהעניקו לה גם את שמה.
זו לרוב חיה מונוגמית, ששני ההורים דוגרים על הביצים בתורות. הן אלופות בלצוד דגים ויכולות אף לצלול ולשחות אחר הטרף שלהן.
הסולה רגילה לתיירים סקרנים וניתן להתקרב אליהן כדי לצלם אותן ולהצטלם איתן, כפי שאני עשיתי – תוך שמירת מרחק מסוים, אתם יודעים…
עדיין, לתת להן קצת כבוד וכמובן לא לגעת בהן בשום פנים ואופן.
בטח תשימו לב שבהמון חנויות מזכרות באיים מוכרים חולצה עם הכיתוב "איי לוב בוביס" עם תמונה של סולה כחולת רגל ליד, וזה כי זה שם נוסף של הציפור באנגלית.
זה משחק מילים גאוני, אה? כי אנשים חושבים שמדובר על משהו אחד, ובעצם זה מדבר על משהו אחר.
זו הגופיה שאני למעשה לובש בסרטונים שלי על גלאפגוס, אותה קניתי בטיול, אם שמתם לב.
סולה אדומת רגל
עוד עוף ים פופולרי כאן הוא סולה אדומת-רגל, שהוא מין הסולה הקטן ביותר, וכמו שמו, מדובר על סולה עם רגליים אדומות, אך עם מקור כחול. אבל עדיין, סולה כחולת רגל היא הרבה יותר פופולרית ממנה, אולי כי סולה אדומת-רגל נפוצה יותר ברחבי העולם.
פרגטה גדולה
עוף ימי שמספיק רק להסתכל עליו כדי להבין שמדובר בחיה מיוחדת שחייבים לראות במהלך הביקור בגלאפגוס.
לי היא תמיד נראתה כמו ציפור עם שק אשכים מתחת למקור, נכון?
אך זה למעשה שק אדום שמתנפח בעונת הרבייה – באמצעותו הזכרים מושכים אליהם בת זוג בעונת ההזדווגות.
יכולת התעופה שלהם מדהימה והם יכולים לדאות באוויר במשך ימים בחיפוש אחר אוכל ויבשה. הם נודדים ברחבי האוקיינוס השקט, האוקיינוס ההודי והאוקיינוס האלטנטי – ובגלאפגוס ניתן לראות אותם נחים ומתרבים.
אך עם כמה שהם אלופים בלעוף ואף לחטוף אוכל מעופות אחרים, ככה הם גרועים בשחייה, ולמעשה הם לא יכולים לשחות בכלל. אבל מה לעשות, אי אפשר להיות מושלם בהכל, אה?
חסכו כסף וזמן – הזמינו כרטיסים לאטרקציות בגלאפגוס כאן:
צב גלאפגוס
אני בטוח שכבר יצא לכם לראות צבים בחיים, אבל האמינו לי, צב גלאפגוס עדיין לא יצא לכם לראות.
זה מין צב יבשתי ענק המצוי באיי גלאפגוס שהוא לא רק עצום בגודלו, אלא גם חי המון שנים – הוא בקלות עובר את גיל 100, והוא נחשב לאחד מבעלי החיים עם תוחלת החיים הארוכה ביותר בטבע – הלוואי על כולנו, אה?
ואם מדברים על צבים בגלאפגוס, אי אפשר שלא לדבר על ג'ורג' הבודד, שהיה הפרט האחרון בתת המין צב פינטה ענק, שמת ב-24 ביוני 2012, ואיתו נכחד תת המין כולו – עד שלפני שנתיים מצאו עוד צב כזה. איזה כיף, אה
הוא היה סלב של ממש בגלאפגוס, ומעריכים שהוא היה בן 102 כשהוא נפטר. איזה צעיר, אה? יכל לחיות עוד הרבה שנים. ולפני שאתם אומרים לעצמכם שזה גיל מכובד – אני מזכיר לכם שצבי גלאפגוס יכולים גם להגיע לגיל 170 או 200.
בכל מקרה, עוד אוף טופיק קטן, כדאי לדעת שבאי סנט הלנה, טריטוריה בריטית ביבשת אפריקה, יש צב יבשה ענק בשם ג'ונתן שמעריכים שנולד ב-1832, והוא עדיין חי!
למרות שהוא עיוור, איבד את חוש הריח ולא מזהה אוכל. אתם יודעים, בקטנה. אבל היי, רק לפני חודשיים מלאו לו 190 שנה! אז אאחל לו המון בריאות ועד 120. אה רגע, 120 לא יהיו לו כבר… נו טוב, הבנתם את הכוונה שלי.
צבי ים
ולפני שאני מסיים עם הצבים, זה המקום להזכיר שלא חסרים גם צבי ים בגלאפגוס, ואחד הרגעים שלא אשכח בחיים הוא שחייה עם צב ים שליווה אותי באחת הצלילות שלי באיים.
לשמחתי הרבה יש לי לא מעט תמונות מהמפגש הייחודי הזה שהפך לאחד הרגעים הזכורים שלי מהטיול. היה קטע שהוא ממש שחה מתחתיי והרגשתי שאני כמעט רוכב עליו –
אבל היי, זו שוב הזדמנות להגיד שאסור לעשות זאת ואסור בשום פנים ואופן לגעת בהם ויש לכבד את כל החיות באיים.
אז תודה לך על רגע בלתי נשכח, צב ים!
חסכו כסף וזמן – קבלו הצעה משתלמת למלון בגלאפגוס כאן:
פינגווין גלאפגוס
ועל פינגווין גלאפגוס שמעתם? בטח לא ציפיתם למצוא באיי גלאפגוס פינגווין, נכון? הרי פינגוונים חיים בדרום כדור הארץ, ואיי גלאפגוס נמצאים באזור קו המשווה.
בכל אופן, שמח להגיד לכם שאם חלמתם לפגוש פינגווין בטבע, אך לא בא לכם להדרים לקור של אנטארקטיקה, תוכלו למצוא כאן פינגווין אנדמי שייחודי לאיי גלאפגוס, ששורד כאן בזכות הקור שמביאים עמם זרמים שונים באוקיינוס השקט.
למרות שהוא נחשב מהקטנים שבפינגווינים, אותי באופן אישי תמיד מרגש לראות אחד כזה, וזה מזכיר לי שהפלגתי לאי מיוחד ליד אושואיה העיר הדרומית בעולם, הנמצאת בארגנטינה, בשביל לטייל במושבה שלהם. תוכלו למצוא אותם ניזונים מדגים ומתרבים בעיקר באי איסבלה ובאיים נוספים כמו סנטיאגו או סנטה קרוס.
איגואנה ימית
מין לטאה יחיד בסוגו בעולם ואנדמית לאיי גלאפגוס. איגואנות לא אמורות לשחות, נכון? אבל האיגואנה הימית שלנו בגלאפגוס היא לא פראיירית בכלל:
היא סיגלה לעצמה יכולות והתנהגויות אחרות משאר האיגואנות בעולם, כך שהיא התאימה את עצמה לסביבה והיא יכולה לשחות ולצלול במים ולמעשה היא האיגואנה היחידה שעושה זאת באופן קבוע.
אתם תמצאו אותן בכל האיים, גם אם לא תרצו, כך שבאמת לא צריך להתאמץ בשביל לראות אותן, ואפשר להתקרב אליהן ללא שום חשש.
אני ממליץ לכם להגיע לחוף הצבים, Tortuga Bay, שם תוכלו לראות אותן בהמוניהן, וכמובן להצטלם איתן, כפי שאתם יכולים לראות מהתמונות שלי כאן בסרטון. בנוסף תמצאו כאן עוד דגים וציפורים יפים שישמחו לעשות איתכם סלפי.
ולמרות שאיגואנה ימית זו האיגואנה והחיה האהובה עלי בגלאפגוס, אסור לי לקפח ואני חייב להזכיר איגואנות נוספות שחיות בגלאפגוס – שהן יבשתיות:
איגואנה מצויצת
עוד איגואנה אנדמית לאיים שאף נמצאת בסכנת הכחדה.
איגואנה סנטה פה
עוד מין אנדמי באיים שלהבדיל האיגואנה המצויצת הצמחונית, היא אוכלת בעיקר קקטוסים אך גם לא תפסח על חרקים, נדלים ונבלות.
איגואנה ורודה
ומי כאן אוהב חיות נדירות ואת הצבע הורוד?
כי באיים תמצאו עוד מין אנדמי של איגואנות: איגואנה ורודה! היא נדירה מאוד ותוכלו למצוא אותה רק בצפון מערב האי איסבלה.
בכל מקרה, פעם האמינו שהיא נכחדה, ואז היא הפתיעה את העולם ועשתה קאמבק, ונחשבת לאחד מהזוחלים הנדירים בטבע היום.
אריה ים גלאפגוס
וזה באמת לא סרטון על החיות בגלאפגוס מבלי לדבר על אריה ים גלאפגוס, שהוא בעיניי אחד החיות הידידותיות ביותר שנתקלתי בהן כאן.
אין להם כמעט טורפים של ממש כאן, לכן איי גלאפגוס הם גן עדן עבורם, וניתן לראות אותם ברחבי האיים, בעיקר נחים או ישנים – היה למשל אריה ים אחד שתפס לי את הספסל בו ישבתי בנמל של סנטה קרוז, וצילמתי אותו כשהוא טרוד מאיזה סיוט שהוא חלם.
זכיתי גם באחת הצלילות לצלול עם כמה מהם, כאשר אחד מהם התקרב אלי במיוחד ורצה לשחק איתי. רק אל תסמכו עליהם יותר מדי – לא מעט מדריכים הזהירו אותי לפני הצלילה שהם אוהבים לגנוב טלפונים ומצלמות. מי יודע, אולי באיזשהו מקום באיים, מתחת לים, מסתתר לו אוצר חבוי של מצלמות גו פרו!
כרישים
ואסיים את הסרטון שלי עם הכרישים של גלאפגוס. אם תמיד חלמתם לשחות עם כרישים, כאן תוכלו להגשים את החלום שלכם, ובענק:
באיים תוכלו למצוא מינים מגוונים של כרישים, שהמוכרים ביותר הם כריש פטיש שנקרא כך בגלל צורתו המיוחדת, ולמרות שהוא נראה מאיים ונרשמו בעבר תקיפות של בני אדם על ידו, לרוב הוא נמנע ממגע עם צוללים והוא לא נחשב למסוכן לאדם.
כריש לוויתני הוא לא ייחודי רק לאיי גלאפגוס ונמצא באזורים רבים בכדור הארץ הוא כריש שמזכיר במראה שלו לוויתן, וגם הוא נחשב לכריש לא מסוכן לאדם, והוא ניזון בעיקר מאצות ומפלנקטון.
כריש גלאפגוס הוא כבר כריש שיש לו חזית יותר מאיימת שיכולה להשתלב יפה באחד מסרטי "מלתעות", אך גם הוא לא טורף אנשים ואוכל בעיקר דגים קטנים.
והכריש האחרון הוא הכריש שזכיתי לשחות לצידו – כרישון לבן-קצוות.
כריש קטן שאוהב לנוח בעיקר על קרקעית הים. הביישן הזה סירב לצאת מהמערה שלו, אז בעזרת המדריך, כפי שאתם רואים בתמונה, נכנסתי למערה שלהם וזכיתי לראות אותם פנים מול פנים.
הפייסטה שלכם באיי גלאפגוס מתחילה כאן!
אהבתם את המדריך שלי על עולם החי של איי גלאפגוס ?
עוד מדריכים מעולים מחכים לכם במדריך על אקוודור.